Praha.cz

 
Po památkách
Památný vrch Vítkov
Vitkov-Fucikovsky2_ik.jpg

Dominanta tyčící se nad Prahou, připomínka slavné české historie - to je pražský vrch, který ve své nejvyšší části dosahuje výšky 270,4 m.n.m. a rozděluje od sebe čtvrtě Karlín a Žižkov. Pojmenován byl původně po pražském měšťanovi Vítkovi z Hory, který zde měl vinici. Nejstarší doložená zpráva o kopci nad pražským Žižkovem ale pochází už z roku 1041.

Celý článek...
 
Starý židovský hřbitov pod Žižkovskou věží
ZidovskyHrbitov2_ik.jpg

Ve Fibichově ulici u Mahlerových sadů na Žižkově - přesně tam, kde stojí televizní vysílač, leží zapomenutý starý židovský hřbitov, na kterém bylo pochováno téměř 40 000 osob. Nachází se zde řada nádherných náhrobních kamenů z 18. a 19. století a je zde pohřbena řada významných rabínů, učenců, a dalších osobností, především lékařů a podnikatelů.

Celý článek...
 
Žižkovská věž – restaurace, hotel, galerie a vysílač v jednom
alt

Televizní věž Žižkov - Tower Park Praha, lidově zvaná „Žižkaperk“ nebo „Raketa“, je vysoká 216 metrů a byla postavena v letech 1985 – 1992. Leží na rozhraní Žižkova a Vinohrad, v oblasti Mahlerových sadů a starého zpustlého židovského hřbitova. Je to nejvýše položená vyhlídková plošina v ČR.

Celý článek...
 
Pražské věže
1311VezRotundaNalezeniSvKrize.jpg

O Praze se mluví jako o stověžatém městě a plným právem, věže jsou všude, dokonce i tam, kde byste je ani nečekali. Ovšem těch věží je mnohem víc než sto, prý jich je více než tisícovka a možná je jich i několik tisíc, pokud budeme počítat kromě rozhleden, kostelních, hradních a vodárenských věží i věžičky na domech nebo třeba vodojemy.

Celý článek...
 


Strana 3 z 4